29 marca 2013

199. Mini sernik z serka wiejskiego- bananowy z jajem!

Witajcie :)
Ze względu na to, że dostaję sporo pytań odnośnie niejedzenia słodyczy, pomocy w ich pozbyciu się z diety itp. dodaję kolejny, wspaniały w prostocie i smaku (moim zdaniem :)) przepis.

 

Mini serniki bananowe z jajem
- serek wiejski ok.400g
- 2 banany
- 2 jajka

Serek odsączamy, wrzucamy do miksera, dodajemy banana- miksujemy. Jak uzyskamy gładką masę dodajemy jaja i znów miksujemy. Jednolity kolor jest oznaką, że możemy przejść dalej :)

Wkładamy całość do silikonowych foremek (lub innych, jakimi dysponujecie). Nie wypełniłam foremek do brzegu, bo w trakcie pieczenia masa wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika szybko opada.
Pieczemy w 180' przez około godzinę/półtora w zależności od serka. Proponuję sprawdzić bambusowym patyczkiem- wbijając go w masę- jak nie zostaje na nim ser to znaczy, że mamy gotowy deser!

EDIT!!! Słuchajcie, mam piekarnik starszy od siebie w dodatku gazowy- musicie według swoich doświadczeń dopasować czas pieczenia i ew. temperaturę. Można spróbować ustawić temperaturę do 180 stopni, na taką wstawić serniczki i zmniejszyć na 160 do wypieczenia. Można od razu piec na 160 stopniach. Jak widzicie, że Wam się coś przypieka to zakryjcie górę folią aluminiową. Dodatkowo polecam wysmarować foremki  odrobinką oleju, żeby nie przywarły. Ja serniczki kładłam na blaszce, na której położyłam papier do pieczenia i dopiero foremki.  KONIEC EDITu :)

Serniki wychodzą dość wilgotne, ale ładnie wyskakują z foremek :)
Są pyszne!













Jedna porcja to wg mnie połowa z tych wartości, czyli z podanego przepisu jest to ilość dla dwóch osób, ale jak wiadomo każdy je inaczej no i proponuję dodać do sernika świeżych owoców, by był jeszcze pyszniejszy :)

Przypominam:
Jak przestać jeść słodycze :)

Zamienniki słodyczy cz.1
Zamienniki słodyczy cz.2

Dodawałam w środę galerię umiejętności, które chciałabym osiągnąć :)
Melduję udane stanie na piłce!


Wysyłajcie do mnie mailowo swoje umiejętności!
Chętnie opublikuję wybrane na swoim FanPage na Facebooku jako inspirację dla innych! :)

53 komentarzy

  1. ale apetycznie wyglądają! i jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj wyglądają apetycznie;) Myślisz że jeśli zamiast banana użyję innego owocu to też się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc nie mogę zaręczyć na 100% ;) Mam zamiar następnym razem dodać jabłka drobno krojone w kostkę, bo z bananowych jestem MEGA zadowolona :)

      Usuń
  3. Gratuluję stanięcia i podziwiam! :)
    Przyczepię się do tych wartości odżywczych ze screena. Być może to było zamierzone, ale może po prostu się pomyliłaś - w przepisie piszesz o 400g serka wiejskiego, a do tabeli wprowadziłaś 100g, która wartość jest poprawna?
    A poza tym na pewno przepis wypróbuję. Świetna alternatywa dla muffinek, od których się uzależniłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Oczywiście się pomyliłam, 400g serka, miałam takie duże, niepełne opakowanie z zieloną pokrywką ;) Już zmieniłam :) Dzięki za czujność!

      Usuń
    2. I teraz można piec! :)

      Usuń
    3. Jak upieczesz to czekam na wrażenia :)

      Usuń
    4. Upiekłam i właśnie jestem po degustacji ;) Są dobre i na pewno będę je jeszcze robić, ale następnym razem dorzucę jakiegoś jabłka, ananasa czy daktyli ;)
      A tak w ogóle, to wyjmując je z piekarnika już miałam zamiar się pochwalić, że mi nie opadły, ale po chwili brutalnie zderzyłam się z rzeczywistością :( Wyszły mocno plackowate :D

      Usuń
    5. Daktyle to fajny pomysł, muszę w końcu pojechać po te naturalne :)

      Usuń
  4. Gratuluje stania na piłce! Wersja z aparatem- level hard. :D
    I chyba jest błąd w tabelce z dziennika żywieniowego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat z aparatem to już był luz po złapaniu równowagi :D:D
      Faktycznie jest błąd, już poprawiłam- dzięki! :):)

      Usuń
  5. wyglądają smakowicie :) gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale proste, ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wrażenia i jakieś ewentualne uwagi :)

      Usuń
    2. Dzisiaj wypróbowałam przepis no i kurcze nie do końca mi wyszło :D Niestety masa przywarła do foremki i od spodu i po bokach i pół 'babeczki' trzeba było zeskrobywać :( Może na następny raz posmaruje je lekko masłem to nie będą przywierać. Poza tym muszę dawać więcej masy do foremki, bo dałam tak jak pisałaś nie do samego brzegu i potem wszystko mi tak klapnęło.. Ehh kucharką to ja chyba nie będę :D

      Usuń
    3. Być może dałaś za wysoką temperaturę. Następnym razem spróbuj piec na 160' no i wysmaruj olejem troszkę foremkę w środku :)
      Masa oklapuje, pisałam w przepisie o tym :D Także to nic złego ;) Nie ma żadnych wspomagaczy utrzymujących wyrośnięcie, więc coś za coś ;)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zdrowe, bo na zdrowiu rodziny mi najbardziej zależy :D

      Usuń
  9. To musi być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, nie łudzę się, że każdemu będą smakować, ale dla mnie były super :)

      Usuń
  10. Robiłam kiedyś coś podobnego, ale z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno miało troszkę inny smak :) Też kiedyś spróbuję z twarożkiem ;)

      Usuń
  11. Skusiłabym się, ale tak beznadziejnie gotuję, że pewnie nawet to by mi nie wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że ja talentem kulinarnym też nie grzeszę, ale to akurat mi wyszło :D

      Usuń
  12. Pysznie brzmi, chyba muszę spróbować:) Tym bardziej, ze zabieram się za zrzucanie zimowego tłuszczyku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, czy będzie smakować :):) Powodzenia!

      Usuń
  13. świetny ten pomysł! Muszę zainwestować w małe foremeczki ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      W dużej foremce również wyjdzie, ale w małych idealnie nadają się do lunchboxa :):)

      Usuń
  14. Super pomysł z tymi serniczkami :) Dziękuje za inspirację. Dobrze, że moje dzieciaki tego nie widzą, bo musiałabym od razu od komputera odejść i je zrobić. Na pewno spróbuję tylko muszę się zaopatrzyć w jakieś foremki, pewnie najlepsze byłyby silikonowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, one są idealne dla dzieci- na jakiś wypad itp. ale także jako deser na codzień :) Są dość miękkie (to zależy od tego, jak bardzo odsączysz ser) i wilgotne i nie wiem jak będą zachowywać się w metalowych foremkach- z silikonowych wyskakują same :D A jak niektóre nie chcą to wystarczy wygiąć sylikon i wyjąć :)

      Usuń
    2. Czy wiejski serek to ten moczony w śmietance? :) taki pływający, czy wiejski czyli taki prawie prosto od krówki?

      Usuń
    3. Serek wiejski to ziarnisty ser, dokładnie używałam tego:
      http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Twarogi-i-twarozki/Serek-wiejski-rodzinny-55838-big.jpg
      Miałam niepełne opakowanie, stąd 400g :)

      Usuń
  15. Jakbym kupiła piłkę,to bałabym się,że pęknie pode mną :D Takie obawy mam też z podciąganiem na drążku :D
    Wysłałam Ci maila :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam to już, ale chłopaki na treningach u narzeczonego ważą o wiele więcej niż ja (60/61kg obecnie) i skaczą po tych piłach ;):D

      Usuń
  16. Pomysł na sernik ciekawy - chętnie wypróbuję :))
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. kocham takie foremeczki :D niedawno kupiłam w pepco w kształcie serduszek. gwiazdek jeszcze nie mam, ale już się czaję ;) przepis do wypróbowania. gratulacje z okazji stania na piłce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam kilka rodzajów i coraz mniej miejsca na przechowywanie akcesoriów do pieczenia :D

      Usuń
  18. Właśnie piekę ;) ciekawe czy wyjdą.Robię z połowy porcji w papierowych foremkach,dam znać potem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relację :) Jak miałaś mokrą masę to papierowe foremki mogą namoknąć bardzo.

      Usuń
    2. Robiłam z serkiem z mlekowity,dobrze odsączonym.Niestety po 20 min termoobiegu zaczęły się przypiekać :( spróbuje kiedyś zrobić w silikonowych i z serkiem z piątnicy

      Usuń
  19. Melduję, że upiekłam i chociaż nie lubię serników zjadłam i był całkiem okej. Znając mój piekarnik piekłam w 160 stopniach, około godziny - wyszła brązowa skorupka, ale nic się nie przypaliło. Następnym razem dorzucę cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja robię wersję z batatami zamiast bananów - jest pyszna, ale muszę spróbować Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany po upieczeniu mają specyficzny smak :) Ciekawe czy Ci posmakują :)

      Usuń
  21. serniczki mi nie wyszły :( trzymałam półtorej godziny i były dodatkowo słone :c

    OdpowiedzUsuń