181. Zupa krem z groszku zielonego.

Kilka dni temu przeglądając szafki w poszukiwaniu makaronu do sosu pomidorowego natknęłam się na kupione dość dawno paczki zielonego groszku i ciecierzycy. Wyciągnęłam obie i w dwóch garnkach namoczyłam ziarna bez większego namysłu co z nich zrobię. Zerkając na Speedcooka stwierdziłam, że co tak stoi, będzie pracował ;)


Zupa krem z groszku
- groszek paczkowany, niekonserwowy do ugotowania
- szyja indycza
- niewielka cebula
- łyżeczka tłuszczu do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz do smaku

ewentualnie do chrupania:
- ser pleśniowy
- płatki migdałów
- natka pietruszki
- ryż brązowy

Po namoczeniu niemal całodniowym groszek ugotowałam razem z szyją indyczą. Cebulkę podsmażyłam do zeszklenia na patelni i razem z tłuszczem wrzuciłam do zupy. Po dłuższym gotowaniu i zjedzeniu kilku twardych groszków w końcu mogłam przejść do miksowania :D
Speedcook bez trudu sobie poradził, moc 7 co kilkanaście sekund mieszając. Gorąca i pyszna zupa gotowa!

Mam to szczęście, że w sezonie babcia zwozi wszelkie zieleniny, suszymy i mrozimy, by w pełni zimy móc cieszyć się wspaniałymi zapachami lata!

Przelać do misek, dorzucić pokrojony ser, posypać płatkami migdałów i pietruszką. PYCHA!


Ponieważ jednak mój syn preferuje gryzienie, a ani ser ani migdały mu w tym dniu nie podeszły to postanowiłam dogotować ryż. Zjadł taką ilość jak widzicie na fotce, ale z połówką worka ryżu bez innych dodatków, niż pietruszka.
Głodomor po mamie :D

Smacznego! :)
Z ciecierzycy zrobiłam PYSZNY oszukany hummus, niedługo zacznę rosnąć mocno wszerz ;)
« Nowszy post Starszy post »

10 komentarzy:

  1. jak pysznie ;) muszę wypróbować przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musiało być pyszne:) na pewno zdrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny jest kolor tej zupki :) Chodzi za mną taka już od dłuższego czasu, a coś nie mogę się zebrać żeby ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Wygląda smacznie :) Ja często wrzucam do gara co jest, a potem miksuję :) Uwielbiam zupkę krem cebulową, grochową i brokułową :*

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny przepis!! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. swietny przepis - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń