1 lipca 2015

Lodowy deser białkowy - kokos i czarna porzeczka

Cześć!
Szybki przepis na deser lodowy z nutą kokosową i czarnymi porzeczkami :)

Zamrożone kilka dni temu banany, które już były dojrzałe i słodkie są świetną bazą do wszelkiego rodzaju mrożonych deserów (nadają im kremowej konsystencji) oraz koktajli.

Jak najlepiej zamrażać banany?

- obierz banana ze skórki
- podziel go na małe kawałki
- jeśli mrozisz kilka sztuk na raz umieść każdy w osobnym woreczku/pojemniku

W ten sam sposób wykorzystuję również inne owoce, szczególnie te, na które w lipcu mamy właśnie sezon :)

 

Przepis na pyszny mrożony deser kokosowo-porzeczkowy

Składniki:
- miarka odżywki białkowej (u mnie smak kokosowy)
- 2 mrożone banany
- łyżeczka 100% owoców z czarnej porzeczki {promocja w biedronce- kliknij, by zobaczyć}

posypka:
- świeża czarna porzeczka
- wiórki kokosowe

Banany, 100% owoców, białko i pół szklanki płynu zmiksuj w blenderze. Powinien on być o większej mocy, żeby nie zaciął się na zamrożonym bananie :)

100% owoców dodałam tylko dlatego, że łyżeczka została w słoiku i chciałam się go zwyczajnie pozbyć z lodówki. Mam świeżą czarna porzeczkę z działki od znajomych i nimi się będę teraz raczyć ;)

Z powyżej podanych proporcji powstaje taki "lodowy koktajl" :) Jeśli chcesz uzyskać bardziej lodową konsystencję odwróć proces i najpierw zmiksuj składniki, a następnie wstaw je na kilka godzin do zamrażarki.



Będzie mi bardzo miło, jeśli linkiem do tego wpisu podzielisz się na facebooku lub na instagramie oznaczając mój profil: @fitlovinpl :)

17 komentarzy

  1. deser pierwsza klasa, zdrowe orzeźwienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój blender to słabeusz, a szkoda, bo te lody kuszą mnie mega !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwróć proces - najpierw zmiksuj, potem zamroź :)

      Usuń
  3. Świetne! Rozumiem, że po zblenderowaniu deser jest gotowy do zjedzenia, nie trzega go mrozic jeszcze raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można mrozić drugi raz rozmrożonych produktów (w tym przypadku banan jest już rozmrożony). :)

      Jeśli miksujesz zamrożonego banana to jesz od razu, jeśli miksujesz świeże składniki to trzeba masę zamrozić przed podaniem (możemy wtedy dopasować konsystencję i dłużej mrożąc uzyskać zwartą konsystencję). :)

      Usuń
    2. dzieki wielkie za odpowiedź! Przymierzam się do tego deseru w weekend :)

      Usuń
  4. o mniom mniom...lodożerca :D:D zmiksuje banana i truskawki dziś..tak...zrobię to...i włożę do swoich sweetaśnych różowych ikejowskich pudełek na lody

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe bananowe lody <3. Choć ja zwykle nie dodaję już do nich innych owoców ani nawet płynu, a za to kakao czy bakalie

    OdpowiedzUsuń
  6. deser może być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda ten deser, chętnie zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty i odżywka białkowa? No nie wierzę.
    Swoją drogą jak już z nią egzystujesz polecam ciasto cynamonowe coś a'la biszkopt/babka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego nie? Nie objadam się nią przecież 3x dziennie ;) Stosuję w wyjątkowych sytuacjach lub jak mam ochotę na deser w stylu powyższego :D

      Dzięki, spróbuję! :)

      Usuń
  10. mniam mniam, wyglada oblednie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie, lubię takie połączenia słodko-kwaśne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie lody bananowe :) Z czarnymi porzeczkami i kokosem już w ogóle musiały smakować rewelacyjnie. <3

    OdpowiedzUsuń