Alfabet Zdrowia- C&D.

Witajcie!
Dzisiaj kilka kolejnych informacji w kapsułce :) Tym razem wartości odżywcze produktów na litery C i D.

Poprzednie części: A&B  


Cebula- doświadczenia wykazały, że surowa cebula jest pomocna w redukowaniu poziomu cholesterolu we krwi, często stosowana przy przeziębieniach, może jednak wywołać migrenę u osób wrażliwych.

Chili- jest doskonałym źródłem wit. C, bogatsza niż cytrusy, ale nie da się jej zjeść na tyle dużo, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Może zmniejszać krzepliwość krwi, oraz obniżać poziom ciśnienia tętniczego. Należy uważać przy jej obróbce, unikać kontaktu z oczami oraz śluzówką.

Cielęcina- dobre źródło białka, oraz witaminy B12. Dostarcza również cynk i wit. PP.

Cukinia- jest dobrym źródłem beta- karotenu, kwasu foliowego oraz wit. C.

Cytryna- wielozadaniowy owoc, dodawany do sałatek, ryby oraz napojów. Jej sok pobudza wątrobę do wydzielania z organizmu substancji toksycznych. Dostarcza wit. C, ale przez wysoką kwasowość może uszkadzać szkliwo nazębne. 

Czereśnie- dobre źródło potasu, wit. C. Są dolne do oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii, wspomagają usuwać toksyny, kontrolować poziom płynów w organizmie oraz oczyszczają nerki.

Czosnek- ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Nazywany cudem natury i stosowany przy wielu schorzeniach. Jednak w przypadku osób uczulonych powoduje zapalenie skóry.

Daktyle- suszone są źródłem potasu, mają działanie łagodnie przeczyszczające, ale nie podrażniają jelit ani żołądka. Dobre źródło wit. C.

Drób- dobre źródło białka i większości witamin z grupy B. Kurczaki, kaczki, indyki, gęsi-  większość tłuszczu znajduje się w łatwo usuwalnej skórze.

Dynia- dobre źródło beta- karotenu oraz wit. E. Jest łatwo strawna i rzadko wywołuje uczulenie. Pestki zawierają żelazo oraz fosfor, a także potas, magnez i cynk.

Dziczyzna- W porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych zawiera mniej tłuszczu. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera potas i dostarcza fosfor. Zalicza się do niej m.in. zające, króliki, dziki, sarny, kuropatwy.

Dziurawiec- osoby przyjmujące preparaty bądź pijące napary powinny unikać opalania się- ze względu na substancję uczulającą na światło. Pomocny przy leczeniu biegunek, kolek, schorzeń żołądkowo- jelitowych oraz wątroby. Zawiera garbniki, olejek eteryczny, wit. C i karoten. Nadaje się jako dodatek do wiosennych sałatek.

źródło: Foods that Harm, Foods that Heal- Tom Sanders, notatki


No i jak, dowiedzieliście się czegoś ciekawego? :)
Pozdrawiam!
« Nowszy post Starszy post »

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten alfabet:) Niezbędne informacje w jednej ''kapsułce'' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ;) Ja już czekam na następny post :)

      Usuń
  2. :) dużo ciekawostek ... prawie wszystko co b.lubię znalazło się na liście :) No poza dziurawcem ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że daktyle zawierają witaminę C. Jestem zszokowana, ale pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł z tym alfabetem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam dynie:) a cukinie z grilla mogła bym jeść garściami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, ciekawe. Od siebie dorzucę że dziurawiec jest pomocny przy problemach trawiennych (dla mnie skuteczniejszy od mięty) oraz jest antydepresantem

    OdpowiedzUsuń
  7. Cytryna zawiera bardzo mało witaminy c! Wydaje nam się, że jest inaczej, bo cytryna jest po prostu kwaśna. Znacznie więcej ma jej chociażby kiwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, to kiwi jest lepszym źródłem wit. C, ale niestety droższym ;)

      Usuń